Hvordan du skal spare, avhenger av hva du skal bruke pengene til, og når du trenger dem. Uansett er det fornuftig å spare opp en reserve som du kan tære på dersom vaskemaskinen ryker eller du får en uventet bilreparasjon. Det kan også være lurt å tenke på fremtiden og din forventede pensjon. Fremtidens pensjonister må regne med å få ca 50 % av dagens lønn i pensjon, og for de aller fleste vil dette være i minste laget. Så vårt råd er, start sparingen tidlig.

Hvor mye kan jeg spare?

Mye skjer i livet og økonomien varierer avhengig av hvor i livet du er. For å bli mer bevisst på hva pengene dine går til, anbefaler vi at du lager et budsjett. Det gir deg oversikt over forbruket ditt, og kontroll på pengestrømmen. Ved å gjøre små endringer i forbruket kan du spare betydelige beløp i måneden. Det er først når du vet hva du bruker pengene dine på at sparepotensialet øker. 

Hva er ditt sparemål?

Svaret avhenger av livssituasjonen din og hvordan det står til med privatøkonomien i utgangspunktet. Setter du deg et konkret sparemål vil det være enklere å nedprioritere noe for å oppnå det du ønsker deg. Når sparemålet er formulert er det jobben med å utføre tiltakene som gjenstår. 

Eksempler på sparemål:  

  1. Reserve til uforutsette hendelser:
    Du bør sette av penger til å dekke uforutsette utgifter, for eksempel en uventet bilreparasjon, jobbskifte eller langvarig sykdom.  
  2. Ferier og fritid:
    Du kan spare til en eksotisk ferie, en opplevelse du drømmer om eller en større ting du ønsker deg.  
  3. Bolig:
    Når du skal kjøpe bolig trenger du 15 % av boligens verdi i egenkapital. Hvis du er mellom 18-34 år og har skattbar inntekt, er BSU den beste og smarteste spareformen for deg. 
  4. Vedlikehold og reparasjoner:
    Sett av penger til fremtidig vedlikehold og oppussing av bolig og hytte.
  5. Barnedåp, konfirmasjon og bryllup:
    Utgifter i forbindelse med store festdager kan fort bli dyrt enten du er vertskap eller gjest. Det kan være lurt å sette av penger til disse festdagene i god tid.
  6. Tilleggsutdannelse:
    Hvert år setter voksne seg på skolebenken for å ta tilleggsutdannelse. Selv om du jobber ved siden av eller får lån og stipend vil det kunne merkes på privatøkonomien hvis du ønsker tilleggsutdannelse. 
  7. Barn/barnebarn:
    Mange ønsker å gi barn/barnebarn en god start på voksenlivet. Det kan for eksempel være støtte til utdannelse eller kjøp av bolig. 
  8. Pensjonstilværelsen:
    Vårt siste sparetips er å sikre deg en god pensjonstilværelse med frihet til å gjøre det du drømmer om. 

Hvordan skal jeg spare?

Hvordan du skal spare, avhenger av hva du skal bruke pengene til, og når du trenger dem. Sparer du for et kortere tidsrom, kan en sparekonto være den beste løsningen. 

  • Lag en fast overføring fra brukskontoen til sparekontoen og skriv inn beløp og dato for trekk, dermed er du i gang med fast sparing. 

Skal du å spare langsiktig og lenger enn 3 år, er fond en god spareform fordi du får mulighet til god avkastning over tid. Sparing i fond passer til de aller fleste spareformål – alt fra sparing til barn, barnebarn, pensjon og oppbygging av formue. Det finnes mange ulike fond å velge mellom så ta oss gjerne med på råd, vi hjelper deg gjerne. Ønsker du å komme raskt i gang kan du også benytte spareroboten Nora. Sett opp en spareavtale og sparingen går av seg selv. 

For noen kan enkeltaksjer være et sparealternativ. Det forutsetter imidlertid at du har kunnskap og interesse for børsen og er villig til å bruke tid på sparingen din.

Spareråd:

  • Start sparing tidlig
  • Sett deg et konkret sparemål
  • Spar regelmessig
  • Spar opp til en buffer
  • Spre sparingen

Start en spareavtale

Fast sparing ordner du enkelt i Nettbanken.

Opprett fast trekk Åpnes i nytt vindu

Spar på sparekonto

Sparer du for et kortere tidsrom, kan en sparekonto være den beste løsningen.

Les mer om kontosparing

Faste overføringer

Sparingen går automatisk når du oppretter fast overføring fra brukskontoen til sparekontoen.

Les mer om faste overføringer

Spar i fond

På lengre sikt kan du forvente å få en høyere avkastning i fond enn banksparing.

Les mer om fondssparing