Oppussing av hytte 

En gammel hytte har sin sjarm og det er ikke så viktig for alle å ha en topp moderne hytte. Furu, en gammel kakkelovn og en sofa fra 60-tallet er noe mange forbinder med hytte. Men mange gamle hytter har fremdeles ikke innlagt vann eller strøm, og selv om det å bære tunge vanndunker med sekk på ryggen og ski under beina er den genuine hytteopplevelsen for noen, er det ikke sikkert det er like fristende for hele hyttefølget. Ved å legge inn vann og strøm på hytta vil den sannsynligvis bli mer brukt, samtidig som det blir mer populært for hele familien å dra på hytta. 

Det kan lønne seg å pusse opp hytta 

Mange kjenner seg kanskje igjen i at oppussing av hytte kan bli et dyrt evighetsprosjekt og at hver gang man er på hytta er det noe som skal fikses. Men det kan faktisk lønne seg å pusse opp hytta da det kan bidra til at verdien stiger. Det betyr at dersom du har lån på hytta, kan det å pusse opp hytta gjøre at hyttelånet blir mindre. 

Hvorfor velge forbrukslån til oppussing av hytta?

Ønsker du å pusse opp hytta, men usikker på hvordan du skal få finansiert prosjektet ditt? Oppgraderinger som innlagt strøm og vann eller mindre prosjekter som nytt gulv og noen malingsstrøk kan utgjøre en stor forskjell. 

Til slike prosjekter kan forbrukslån være et godt alternativ. Forbrukslån er et lån uten sikkerhet, noe som vil si at du slipper å belåne noen andre eiendeler. Fordelen med forbrukslån til oppussing av hytte er at søknad, innvilgelse og utbetaling er enkelt slik at du kan komme i gang med prosjektet ditt. 

Få oversikt over hva som skal pusses opp

Det er alltid lurt å få oversikt over hva det koster å pusse opp hytta før man går i gang. Sett opp et budsjett eller en oversikt over hva som skal pusses opp slik at du vet omtrentlig hvor mye du må låne. Selv om det bare er små oppgraderinger bør man alltid sette opp et budsjett. 

Trenger du fagfolk eller skal du gjøre mye av jobben selv? Dersom du har tid kan du spare penger ved å gjøre malejobben og gulvleggingen selv. Skal du kjøpe nye møbler bør du ta stilling til hvor mye du er villig til å bruke på møbler. Og skal du legge inn strøm kan det være lurt å undersøke om det er andre i hyttefeltet som er i samme situasjon da det blir billigere om  flere går sammen.

Betal ned forbrukslånet ved hjelp av leieinntekter

Når man tar opp forbrukslån er det smart å legge en plan på hvordan man skal nedbetale lånet. Norske hytter er populære på leiemarkedet og det blir mer og mer vanlig å leie ut hyttene sine. Innlagt vann og strøm, et par malingsstrøk og noen nye møbler kan bidra til at folk blir mer betalingsvillige når de er på utkikk etter hytta de skal leie for sommer- eller vinterferie. Leieinntekter kan bidra med å finansiere oppussingen eller nedbetalingen på hyttelånet. Så hva med å leie ut hytta et par ganger i året når du selv ikke bruker den?

La oss bruke noen enkle tall for å illustrere hvordan leieinntekter kan finansiere oppussing av hytte:

Forbrukslån: 100 000 kr

Løpetid: 5 år

Månedlige kostnader: 2073 kr x 12 = 24 876 kr i året

Leieinntekter 10 000 kr per uke x 3 ganger i året = 30 000 kr

Ved å leie ut hytta ca 3 ganger i året har du finansiert oppussingen. Standard, beliggenhet og størrelse er jo selvfølgelig med på å styre hvor mye du kan ta i leieinntekter. Det kan derfor være smart å undersøke hva andre liknende hytter koster å leie. 

Bruk gjerne vår kalkulator for forbrukslån her og finn ut hvor mye du kan låne til å pusse opp hytta. 

Sett av nok tid til å pusse opp hytta

Helgeturene til hytta burde være en ladestasjon fra en ellers hektisk hverdag. Likevel er det mange som bruker helgene på å fikse ting på hytta. Et godt tips er derfor å sette av nok tid til å pusse opp hytta ved for eksempel å jobbe intensivt i 2-3 uker i stedet for litt hver helg. Slik unngår man at det blir et evighetsprosjekt med løpende utgifter og man kan i stedet nyte hyttelivet. I tillegg er det større sannsynlighet for at man får leid ut en ferdig hytte enn et halvferdig oppussingsprosjekt. 

Realiser hyttedrømmen med våre 5 hyttetips:

  • Finansier prosjektet ved å leie ut hytta et par ganger i året 
  • Gå sammen med andre i hyttefeltet for å gjøre det billigere å legge inn strøm
  • Gjør hytta mer moderne ved hjelp av beis og maling
  • Puss opp gamle møbler så de blir mer moderne
  • Unngå evighetsprosjekt ved å sette av nok tid til å bli ferdig med hytta